keskiviikko 8. toukokuuta 2013

27. Henkeviä, opettavaisia ja syvällisiä kertomuksia ja kansantarinoita

Intiaanitaru "Kaksi koiraa": Anne Lindell´in mukaan
Sisälläni on kuin kaksi koiraa

Torstaina 5.1. 2012

Kiitokseksi ja pienenä lahjana kaikille ihanille ja rakkaille lukijoilleni haluan lahjoittaa pienen tarun. Tämä alkujaan intiaanitaru muistui mieleeni n. 20 -25 vuoden takaa, kun eräs henkilö, joka ei halunut mainita nimeään, tarvitsi kiperästi hyviä neuvoja toissa päivänä eikä minulla ollut niitä hänelle sillä hetkellä antaa. Hän halusi neuvoja kiperään elämäntilanteeseensa, mutta en ikävikseni osannut auttaa. Rukoilin Jumalalta apua tai edes jotain vihiä tai merkkiä, jotka neuvoisivat tuota henkilöä suuressa valintatilanteessa, mutta ainoa asia joka tuli mieleeni oli vain tämä pieni intiaanitaru ”Kaksi koiraa”. En muistanut edes miten tuo alkuperäinen intiaanitaru kuului, joten jouduin inspiroimaan eli keksimään omasta päästäni sen miltei uudestaan  Omani on huomattavasti pidempi kuin alkuperäinen. Ainoastaan tarun opetuksen muistin. Onneksi pidän myös tarujen ja satujen kirjoittamisesta, joten suorastaan nautin tämän intiaanitarun kirjoittamisesta.  

Pari selvennystä aluksi:

Wanageeska: löysin netistä kauniin intiaanimihennimen, tarkoittaa valkoista  henkeä                  
Tiipii: intiaaniteltta                                                                                                               
Wampum-nauha: pienistä kotiloista ja usein myös eläinten hampaista tehty kaulakoru.
Intiaanitaru: "Sisälläni on kuin kaksi koiraa"; (kuva tietokonemanipulaatio; Anne Lindell)
Wanageeska istui kallion kielekkeellä ja katsoi murheellisena alas korkealta kalliolta, ja näki alhaalla laaksossa iltatulien syttyvän rakkaan intiaanikylän jokaisen tiipiin edustalle. Aurinko oli laskeutumassa, ja Wanageeska oli murheen ja huolien murtama, eikä hän nähnyt mitään syytä jatkaa elämäänsä, vaan helpoin ratkaisu olisi sekä hänelle että muille sukulaisilleen ja ystävilleen, että hän syöksyisi alas kalliolta ... päättäisi näin hetkessä päivänsä, ja maalliset murheet kaikkoaisivat siinä samassa ja kerralla. Näin olisi parempi kaikille ... hän ajatteli.

Wanageeska sytytti nuotion ja otti keihäänsä maasta ja kotiloista ja sudenhampaista kootun wampum-nauhan kaulaltaan ja iski keihään pystyyn kallionrakoon ja ripusti nauhan keihänkärkeen. "Tästäpä löytävät etsijät minun keihääni ja arvaavat katsoa alas rotkoon", sanoi Wanageeska itsekseen itkunsekaisella äänellä. 

Siinä tovin istuttuaan Wanageeska havahtui. Hän kuuli askelia ja näki heimopäällikön tulevan paikalle. Päällikkö otti wampum-nauhan keihään kärjestä ja istuutui aivan liki Wanageeskaa ja kiersi nauhan ensin oman  ranteensa ympärille, ja sen jälkeen hän kierisi nauhan Wanageeskan ranteeseen. Näin he istuivat  kuin kahlittuina toisiinsa. Ilta oli rauhallinen ja kaunis. Kuunsirppi loisti taivaalla ja aavikolta kuului eläinten ääniä. Nuotio räiskyi ja tanssiva liekki valaisi ympäristöä. Savun tuoksu tuntui nenässä. 

Päällikkö rikkoi ensin hiljaisuuden, ja suoraan eteensä katsoen sanoi: "Mikä saa sinut Wanageeska niin murheelliseksi ja epätoivoiseksi, että pidät parhaana ratkaisuna päättää päiväsi hyppäämällä rotkoon"? ... Wanageeska purskahti itkuun ja kertoi päällikölle kaikki. Lopuksi Wanageeska sanoi, että:" Sisälläni on kuin kaksi koiraa, jotka ovat aivan erilaisia; toinen koira sanoo että hyppää, sillä näin pääset irti kaikista murheistasi ja huolistasi kerralla. Jo kauan olen tuntenut, että maailma on paha paikka. Minun ei kannata edes yrittää, koska epäonnistun kuitenkin kaikessa. Ihmiset tekevät pahaa toisilleen aina tarkoituksella, enkä voi vaikuttaa oman elämäni kulkuun mitenkään eikä minusta kukaan välitä. Kuitenkin tämä toinen koira sisälläni sanoo, että älä hyppää ... odota, ehkä huominen tuo ratkaisun tullessaan ja että minusta välitetään, ja että voin vaikuttaa oman elämäni kulkuun ja voin onnistua kunhan jaksan yrittää. Tämä toinen koira ei lakkaa uskomasta, että ihmiset pyrkivät hyvään, vaikka maailmassa on paljon heikkoutta ja epätäydellisyyttä, joka näkyy toisiin kohdistuneena huonona kohteluna. Olen odottanut tarpeeksi kauan ja miettinyt kumpaa koiraa kuuntelen. Kerro minulle viisas päällikkkö ... kumpaa koiraa kuuntelen? Välillä hyppäämään kehoittavan koiran ääni on voimakkaampi ja välillä taasen odottamaan kehoittavan ... kumpi koira voittaa ... kumpaa tottelen, ... kumpi koira on oikeassa"?  ...

"En tiedä", sanoi päällikkö, ... "tätä täytyy miettiä". Päällikkö irroitti wampum-nauhan ranteista ja laittoi sen takaisin Wanageeskan kaulaan, ja siihen nuotion ääreen he jäivät istumaan ja miettimään ja katsomaan tulenlieskoja tähtien tuikkiessa sysimustalla taivaalla. 

Wanageeska heräsi aamuauringon luodessa ensimmäisiä säteitään, ja näki sammuneen nuotion ääressä päällikön istuvan yhä täysin liikkumatta. Päällikkö oli istunut koko yön valveilla ja miettinyt vastausta. Wanageeska istuutui päällikön viereen ja kysyi malttamattomana: " Kumpaa koiraa kuuntelen? Kumpi koira voittaa"?  ... Mihin ratkaisuun olet, viisas päällikkö, tullut yön aikana? ... Pällikkö ei vieläkään hievahtanut, vaan istui liikkumatta paikallaan ja katsoi suoraan eteensä ja vastasi rauhallisesti: "Se koira voittaa, jota enemmän ruokit". ... Wanageeska oli ymmällään ..." Mitä tarkoitat"? ... "Katsos", sanoi päällikkö, "se koira haukkuu äänekkäämmin ja on kuuluvampi ja sitä kuuntelet, jota enemmän ruokit, ... mutta se ei tarkoita sitä, että se koira olisi oikeassa". ...

Nyt Wanageeska ymmärsi. Hän nousi huojentuneena ylös, otti keihäänsä, ja he yhdessä laskeutuivat kalliolta alas laaksoon.

............................................
Loppulause, Anne Lindell:


Wanageeska, keihäs ja Wampum-nauha eivät kuuluneet lainkaan alkuperäiseen kertomukseen, lisäsin ne tarinaan taiteilijan vapauden oikeuttamana Tarinan opetus on se, että vastaus on sinussa itsessäsi ... sisälläsi. Opi kunteleman tuota sisäistä ääntäsi ... siis sitä oikeaa ääntä, Pyhän-Hengen ääntä ... omaatuntoasi, joka sanoo sinulle, että:Älä ryhdy ikinä mihinkään sellaiseen elämässäsi, johon sinulla ei ole sydäntä pyytää Taivaan Isältä siunausta”. Ja usko itseesi. Vastapuoli, se ”Vihtahousu”, eli sielunvihollinen kätyreineen, yrittää horjuttaa uskoasi ja loitontaa Sinut Luojasta. Uskolla ja Pyhän-Hengen opastuksella ja varjeluksella pystyt ihan mihinkä vain. Jeesus puhui meille uskosta, ja uskon voimasta, jolla voi siirtää vaikka vuoria: ”Jos teillä olisi vaikka vain sinapinsiemen verran uskoa, voisitte sanoa tuolle vuorelle, että siirry, ja kas´ vuori siirtyy”. 

Jeesuksella oli uskoa, mutta ei hän siirrellyt vuoria ja muuttanut maisemaa muuten vain huvikseen ja mielensä mukaisesti. Ei ihminen elä siitä, että hän käyttää uskon voimaa minin tahansa ja vain itsensä hyväksi, että hän itseään ajattelee, että usko, voima palvelee vain häntä. Ei ihminen sellaisista maagisista voimannäytteistä ja taikatempuista elä, vaan ihminen elää rakkaudesta; hän elää jokaisesta ispiraatiosta, ajatuksesta, sanasta, joka  lähtee Jumalan tajunnasta. Jumala, Luoja ajattelee, inspiroi ja me toimimme uskon kautta hänen välikappaleinaan, välikäsinään  ... ei mielitekojemme kautta ja halujemme inspiroimina.

Mistä sitten tätä voimaa saa? Voit kulkea solkenaan kokouksissa ja Pyhän-Hengen illoissa ja kysellä profeetoilta ja kaikenmaailman ennustajeukoilta  ja suurilta tai pieniltä hengenmiehiltä tai naisilta, ja kuitenkin vastaus on aivan lähelläsi ... sisälläsi ...  on ollut jo kauan. Niinhän Jeesuskin sanoi: (jotensakin näin, siis  paikalle kokontuneille ihmisille Jerusalemin temppelin pihalla ) ... " te etsitte Taivasten Valtakuntaa milloin sieltä ja millöin täältä, ja kuitenkin Taivasten Valtakunta on keskellänne, aivan lähellänne ... sisimässänne ... sieltä teidän tulee etsiä Taivasten Valtakuntaa" ... ja opetuslapsia hän muistutti tavantakaa: "Te, joilla on korvat, kuulkaa" .... ja "te, joilla on silmät, nähkää ".... Siis Jumalan sanan kuuleminen tuottaa uskoa, juuri sitä uskoa, jota tarvitsemme, jotta selviäisimme vanhurskaina taivastiellä perille Isän Kotiin..

4 aikaisempaa kommenttia Intiaanitaru kirjoitukseeni:

  1. Kirjoituksesi ovat hyvia ja voimaa antavia. Toivoisin, etta kirjoittaisit useammin, ainakin kerran kuukaudessa. Kiitos Anne! :)

  2. Kirjoita useammin, ainakin kerran kuukaudessa!

  3. Voi, kiitos rakkaat lukijani, olen otettu. Jumala on puhunut minulle Pyhän Hengen kautta paljon viimeaikoina, ja nyt alan kirjoittamaan puhtaaksi tekstejä. Suuria asioita alkaa pian tapahtumaan, enkä ole ainoa, joka on saanut tällaisia tiedonsanoja, näkyjä ja enneunia. Pysykää linjalla.

  4. Kiitos Anne, sain juuri vastauksen intiaanitarusta itselleni! Odotan todella kirjoituksiasi, olet Jumalan käytössä!
 ................................................................................................................

                    

1 kommentti:

  1. Kiitoksia kovasti, rakkaat lukijani. Olen todella saanut paljon palautetta tästä intiaanitarusta, ja sain alkuperäisen myös itslleni sähköpostissa, mutta totesin, että minun kirjoittamani oli paljon pidenmpi ... hmmm ... ja sanoisinko että se on elävämpi ja jotenkin runollisempi. Moni onkin kysynyt, että saako sitä jakaa. Kyllä saa ja kuvaakin saa jakaa. Tuo kuva on muuten minun "värkkäämäni", eli tietokonemanipulaatiolla tehty.

    VastaaPoista

Kirjoita rohkeasti tähän ruutuun mitä ajatuksia kirjoitus sinussa herätti.